Perunan uudistettu muoto

08.02.2021
Iltasanomat

Kokki ja ruokavaikuttaja Linnea Vihonen on todistanut perunan uuden tulemisen niin huippuravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin.

Kokkisota- ja Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmista tuttu kokki Linnea Vihonen seuraa työnsä puolesta ravintola-alaa tarkasti. 

– Perunasta on tullut muodikas raaka-aine. Se on hienoa, sillä peruna on maistuva osa suomalaista ruokakulttuuria, Vihonen kertoo.

Perinteinen raaka-aine on saanut seurakseen uusia innovaatioita, kuten maaliskuussa lanseerattavan Rooty-tuoteperheen. Vihonen ajautui Rooty-brändilähettilääksi sattumalta: kotikeittiössä testatut Pannunuudelit vakuuttivat, ja tuotteen alhainen hiilijalanjälki sopi kokin arvoihin. 

– Ekologisuus totta kai viehätti, mutta ensisijaisesti Pannunuudelit ovat herkullinen valinta, Vihonen kehuu.

Rooty-tuoteperheen takana on perinteikäs Pohjolan Peruna, joka on tunnettu muun muassa Mummon-tuotteistaan. Rootyn innovaatio on patentoitu ja luonnonmukainen menetelmä, jonka ansiosta nuudelimainen muoto pysyy koossa keittäessä, paistaessa tai wokatessa. Rooty Pannunuudeli ja Perunahippu-tuotteita voi käyttää mainiosti ruoanlaitossa nuudelin, spagetin tai riisin tapaan.

– Tuotteissa on käytetty tuoretta kotimaista perunaa ilman lisäaineita. Valmistusmenetelmän ansiosta hiilihydraatteja ja kaloreita on vähemmän kuin perunassa normaalisti, kertoo Pohjolan Perunan markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Gluteeniton ja maidoton tuote sopii loistavasti monenlaiseen ruokavalioon, vegaanisille proteiininlähteille kuin lihallekin. 

– Kaikki perunan hyvät ravintoaineet on tietysti säilytetty mukana, Teirikari vakuuttaa.

Oman maun mukaan

Vihonen suosittelee Pannunuudelia etenkin aasialaistyylisiin ruokiin. Hän kehuu tuotteen nopeaa kypsymistä: Pannunuudelin voi lisätä suoraan pakasteesta pannulle. 

– Seuraksi tarvitaan vain mausteet. Itse lisään esimerkiksi soijakastiketta, seesamiöljyä, suolaa, pippuria ja chiliä. Proteiininlähteen ja kasvikset voi valita itse, ja wokki on hetkessä valmis.

Perunahippu taas taipuu risottomaiseksi annokseksi yhdessä kerman ja parmesaanin kanssa. Ainesosien annetaan kiehua kovalla lämmöllä, jolloin saadaan kotikeittiön nopea fine dining -ateria. 

– Kun mausteeksi lisää persiljaa ja reilusti mustapippuria, saadaan pasta Alfredon makumaailmaan sukeltava annos, Vihonen vinkkaa. Tuote sopii myös riisin korvaajaksi ja lisukkeeksi kastikkeille tai padoille.

Vihonen tekee Rooty-tuotteista usein annoksia, joista riittää seuraavallekin päivälle. Edellisen päivän Pannunuudeleista syntyy helposti lounassalaatti lisäämällä lohta, kapriksia, punasipulia, sitruunaa, öljyä ja mustapippuria.

– Ripaus suolaa tuo esiin perunan makua, vinkkaa Linnea. Kokki lisääkin suolaa tuomaan makua perunaruokiin.

Peruna on ekoteko

Nykyaikainen kokki miettii ruokavalinnoissaan paitsi makua, myös vastuullisuutta. 

– On mahtavaa, että suomalainen yritys käyttää kotimaisten viljelijöiden tuottamia raaka-aineita. Rooty-tuoteperhe istuu omaan arvomaailmaani sen vuoksi, että tuotteet valmistetaan bioenergialla.

Perunan hiilijalanjälki on riisiä ja vehnää huomattavasti pienempi. Riisin hiilijalanjälki perunaan verrattuna on jopa 30-kertainen ja vehnäpastan 8-kertainen.  

– Pidän siitä, että Rooty-tuotteissa yhdistyvät hyvin ekologisuus, hyvät ravintoarvot ja suomalainen työ. Peruna on aiemmin mielletty raskaaksi ja vähän tylsäksikin, joten on hienoa että Rooty tuo perunan uusia käyttökohteita esille. Vihonen hymyilee.

Rooty-tuoteperhe lanseerataan kauppoihin maaliskuussa. Tuotteet löytyvät hyvinvarusteltujen markettien pakastealtaasta.