Makaronilåda utan makaroni
Linnea Vihonen
Kock och kreativ innovatör
Ingrediensers
- 2 påse Rooty Wokpotatis
- 1 msk rapsolja
- 1 lök
- 6 vitlöksklyftor
- 400 g nötfärs eller vegetarisk köttfärs
- 2 tsk torkad oregano
- 2 tsk paprikapulver
- ½ tsk mald svartpeppar
- ½ tsk salt
Äggmjölk:
- 6 dl mjölk eller havremjölk
- 3 ägg
- 1 tsk fint havssalt
Dessutom
- 1-2 dl riven emmentalost – mozzarellaost
Grönsallad:
- 2 hjärtsallater
Vinägrett:
- 2 dl olivolja
- 2 msk citronsaft
- 1 tsk torkade örter, t.ex. rosmarin
- 0,5 tsk salt
Tillverkning
Stek wokpotatis enligt anvisningarna på förpackningen. Du kan steka potatis redan dagen innan.
Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs löken i en stekpanna med rapsolja i tre minuter. Tillsätt köttfärsen och kryddorna. Stek tills köttfärsen är genomstekt.
Smörj en ca 3 l stor ugnsform med rapsolja. Blanda wok potatis och köttfärs i pannan.
Vispa ägg och salt i mjölken i en skål. Häll ägg- och mjölkblandningen i ugnsformen och jämna ut den. Grädda i en 175 °C ugn i cirka 45 minuter. När 15 minuter återstår av gräddningen tillsätter du den rivna osten på formen.
Grönsallad: Lägg alla ingredienser i en burk med lock och blanda kraftigt. Riv av bladen från hjärtsallaten, tvätta och torka. Ringla vinägrett över salladen.
Rooty Wokpotatis
Rooty Wokpotatis är enkel och hälsosam mat, som vid sidan om räddar världen. Vi gjorde ett mångsidigt tillbehör på de godas sida, ett tillbehör som har vant sig vid att göra stjärnor av alla slags huvudrätter. Wokpotatis kan användas exempelvis till mättande pad thai eller fräsch vegetarisk wok. Wokpotatis är mångsidiga.
Genom att byta ut vetenudlar mot nordisk superfood, potatis, gör du också naturen en tjänst. Potatisen ger nämligen fyra gånger mer skörd än vete på samma odlingsyta. Alltså inte helt oväsentlig magfyllning!
Varför göra något den svåra vägen, när man lätt kan göra miljövänlig mat?
Rooty Wokpotatis – Juurevaa alkuvoimaa