“Ugnsris” med tofu

 
Aika 45 min
Henkilöt 2-3

Ingredienser

  • ca 300 g potatiskorn
  • 1 msk olivolja
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • en liten bit ingefära
  • ½ citron, skal och saft
  • (100 g) paprika
  • 2 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • salt och peppar
  • cirka 250 g tofu
  • 2 msk marineringssås (t. ex. teriyaki)

Tillverkning

Tillsätt olja, körsbärstomater, tärnad paprika, riven ingefära, citronskal och vitlöksklyftor samt citronsaft i en form. Rör ihop ingredienserna väl. Stek grönsakerna i formen i 200 grader i ugnen i cirka 10 minuter tills de har mjuknat lite.

Torka under tiden av tofun: klyv den på höjden för att få två smalare “biffaktiga” bitar. Då torkar tofun snabbare. Vira in tofun i husshållspapper och sätt en vikt ovanpå, för att överskottsvätska ska drivas ut och tofun “torkar”, vilket gör att den blir krispigare. Rör ihop vatten och grönsaksfond i ett annat kärl. När tofun har legat en stund under vikten kan du skära den till sådana bitar du önskar.

Ta formen ur ugnen och tillsätt potatiskorn, salt och peppar. Rör om. Tillsätt fond-vatten-blandningen i formen. Placera tofun ovanpå “riset” och smörj den med marinad. Steg i mitten av ugnen i 10 minuter. Höj temperaturen till 225 grader. Ta formen ur ugnen och vänd om tofubitarna samt marinera dem på andra sidan. Sätt formen i ugnen i 20 minuter. Låt maten dra i ca 15 minuter före servering.

Tips! Du kan även sätta tofubitarna i marinad kvällen innan, varvis du bara behöver svänga dem lite när du steker dem för att få ett jämnt resultat.

Recept och bilder by Veera’s Kitchen / @keittionurkka / keittionurkka.com

Rooty Potatiskorn

Rooty Potatiskorn är enkel och hälsosam mat, som vid sidan om räddar världen. Vi gjorde ett mångsidigt tillbehör på de godas sida, ett tillbehör som har vant sig vid att göra stjärnor av alla slags huvudrätter. Du kan exempelvis tillreda dem till stir-fry i panna eller rosta dem som följeslagare till curry. Potatiskornen kan användas till mycket.

Genom att byta ut riset mot Potatiskorn kan du göra en rejäl miljögärning i vardagen. Ris behöver nämligen över fem gånger mer vatten än potatis för att växa. Det är verkligen en viss skillnad.

Varför göra något den svåra vägen, när man lätt kan ansluta sig till de goda?

Rooty Potatiskorn – Join The Kind Side

Rooty Potatiskorn Ingredienser
Rooty Potatiskorn