Medelhavspaj

 
Aika 45 min.
Henkilöt 8

Ingredienser

  • Botten:
  • 2,5 dl potatiskorn
  • 2 dl havremjöl
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl havreflingor
  • Fylling:
  • ½ röd paprika
  • 1 lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ kruka färsk salvia
  • en skvätt olja att steka i
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 100 g feta / riven ost
  • 150 g körsbärstomater i olika färger
  • basilika för garnering

Tillverkning

Värm ugnen till 200 grader. Börja med att förbereda bottnen. Rör ihop alla ingredienser för bottnen i en stor skål till en jämn massa. Smörj en pajform (27 cm) lätt med olja och häll smeten i formen. Klappa degen till ett jämnt lager på botten med hjälp av havremjöl. Stick hål i botten med en gaffel. Förstek bottnen i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills den är aningen brynt och krispig i kanterna.

Hacka grönsakerna och löken. Skär löken och vitlöksklyftorna i små bitar. Tärna också paprikan och klyv körsbärstomaterna. Finhacka även salvian. Häll en skvätt olja i stekpannan och bryn lök, paprika och salvia lätt i några minuter under omrörning och tills de är lämpligt mjuka.

Tillaga sedan äggmjölk genom att blanda grädde, mjölk, ägg och kryddor. Rör om tills äggulorna är jämnt sönderdelade i skålen. Bred ut grönsaksblandningen från pannan på den förstekta pajbottnen. Strö över fetaosttärningarna jämnt. Häll sedanäggmjölken i formen och sätt de kluvna körsbärstomaterna överst. Stek pajen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter till ytan har stelnat och fått lite färg. Servera pajen sval och garnera med basilika.

Recept och bilder by Veera’s Kitchen / @keittionurkka / keittionurkka.com

Rooty Potatiskorn

Rooty Potatiskorn är enkel och hälsosam mat, som vid sidan om räddar världen. Vi gjorde ett mångsidigt tillbehör på de godas sida, ett tillbehör som har vant sig vid att göra stjärnor av alla slags huvudrätter. Du kan exempelvis tillreda dem till stir-fry i panna eller rosta dem som följeslagare till curry. Potatiskornen kan användas till mycket.

Genom att byta ut riset mot Potatiskorn kan du göra en rejäl miljögärning i vardagen. Ris behöver nämligen över fem gånger mer vatten än potatis för att växa. Det är verkligen en viss skillnad.

Varför göra något den svåra vägen, när man lätt kan ansluta sig till de goda?

Rooty Potatiskorn – Join The Kind Side

Rooty Potatiskorn Ingredienser
Rooty Potatiskorn

Se också

potatiskorn, steknudlar

Sommarkål-chiliwok

Se recept
potatiskorn, steknudlar

Fyllda potatisbiffar

Se recept
potatiskorn, steknudlar

Pad thai med potatis

Rooty Padthai
Se recept