Potatis-laxpaj
Ilkka Lääveri
Ingrediensers
- 1 påse Rooty Wokpotatis
- 1 glutenfri pajdeg
- 150 g varmrökt lax
- 1 knippe dill
- 1 citron
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk crème fraiche
- 4 ägg
- salt
- peppar
- smör
- glutenfritt mjöl
Tillverkning
Förvärm ugnen till 175 °C. Smörj en pajform med smör och mjöla den. Tryck ut pajdegen jämnt i botten och på sidorna av formen och pricka hål med en gaffel. Förgrädda bottnen i 15 minuter på mellersta nivån. Smält wokpotatis under rinnande vatten i ett durkslag, om det behövs, och pressa dem torra. Blanda ihop wokpotatis, laxen som rivits i små bitar, den hackade dillen, vispgrädden, crème fraichen och äggen. Smaka av med 2 tsk salt, ½ tsk peppar och rivet citronskal och -saft. Häll fyllningen över den förgräddade bottnen och fortsätt grädda i 30–35 minuter. Låt svalna en stund och njut!
Ett fantastiskt julgodis! Kommer garanterat att tilltala alla gäster. Passar även till standardrecepten för en upptagen person som vill ha en snabb magfyllning för tonåringar.
RECEPT: Huono Äiti
Rooty Wokpotatis
Rooty Wokpotatis är enkel och hälsosam mat, som vid sidan om räddar världen. Vi gjorde ett mångsidigt tillbehör på de godas sida, ett tillbehör som har vant sig vid att göra stjärnor av alla slags huvudrätter. Wokpotatis kan användas exempelvis till mättande pad thai eller fräsch vegetarisk wok. Wokpotatis är mångsidiga.
Genom att byta ut vetenudlar mot nordisk superfood, potatis, gör du också naturen en tjänst. Potatisen ger nämligen fyra gånger mer skörd än vete på samma odlingsyta. Alltså inte helt oväsentlig magfyllning!
Varför göra något den svåra vägen, när man lätt kan göra miljövänlig mat?
Rooty Wokpotatis – Juurevaa alkuvoimaa